Альтернативні способи заварювання кави

Альтернативні способи заварювання кави

Альтернативні засоби заварювання кави дозволяють максимально розкрити смакові якості зерна. Альтернатива – це завжди чорна кава, без добавок. Такі методи заварювання підійдуть для любителів чистого та насиченого смаку.

Вибрати найкращу кавоварку

Кавоварки для альтернативних способів заварювання

Кавове обладнання для альтернативних способів заварювання має велику різноманітність. Для кожного способу заварювання існують спеціальні пристосування. Умовно їх можна поділити на такі групи:

    1. Іммерсійні
      Іммерсійне заварювання представляє собою настоювання меленої кави у воді. Каву в такий спосіб можна приготувати у френч-пресі, сифоні, турці або навіть заварити напій у чашці.
    2. Краплинні
      До краплинних пристроїв відносяться вирва V60, кемекс і каліта. Такий фільтр метод полягає у протоці гарячої води через порцію кави великого помелу. Такий спосіб називають гравітаційним, оскільки вода проливається зверху і прагне вниз під дією сили тяжіння.
    3. Тиск
      Кава під тиском вариться в кавомашині, проте існує й альтернативні пристрої для заварювання кави, наприклад, гейзерні кавоварки.

Bravilor Bonamat Novo

Кавоварка Bravilor Bonamat Novo 8.010.080.31002

Види альтернативних способів заварювання кави

Існує безліч різновидів альтернативного заварювання кави. Багато способів існують не один десяток років. Під час так званої «третьої кавової хвилі» зросла популярність та інтерес до таких видів заварювання.

Якщо ви хочете спробувати приготувати каву по-новому, спочатку необхідно визначитися з методом і вибрати певне кавове обладнання для альтернативних способів заварювання.

Delonghi ICM 16731 капельная кофеварка

Френч-прес

Ще один популярний вид альтернативного заварювання кави – френч-прес (англ. french press). Для приготування використовується спеціальний однойменний пристрій у вигляді вузького циліндричного чайника зі скла з ручкою та кришкою. Усередині колби знаходиться поршень-плунжер із металевим фільтром, що щільно прилягає до стінок ємності.

Delonghi ICM 17210 капельная кофеварка

Аеропрес

Аеропрес — наймолодший спосіб альтернативного заварювання кави. Винайдено його було відносно недавно, у 2005 році. Готувати каву за допомогою аеропресу дуже просто. Напій виходить дуже щільним та насиченим.

Кемекс

Кемекс (chemex) – один із найстаріших альтернативних способів заварювання. Він був придуманий хіміком Пітером Шлюмбомом у 1941 році. Застосувавши свої знання з хімії та надихнувшись лабораторним посудом, він винайшов новий пристрій, який став не просто популярним, але також був визнаний видатним предметом американського дизайну 20 століття.

Кемекс є своєрідним скляним глечиком, який складається з колби, вирви з термостійкого скла і дерев’яним прихватом з перемичкою з натуральної шкіри.

Пуровер

Метод заварювання пуровер (англ. pour over) полягає в протоці меленої кави окропом за допомогою спеціальних пристроїв та посуду. Для приготування кави таким способом використовують лійку, фільтри для лійки, чайник з довгим носиком, ваги, посуд для готової кави. Такий спосіб заварювання також називається харіо та лійка V60.

Сифон (габет)

Один із найнезвичайніших способів заварювання – за допомогою сифону. Він складається з верхньої та нижньої посудини зі скла. У нижній наливають холодну воду, а у верхній засипають мелену каву. Судини з’єднані трубкою, якою гаряча вода зрошує кави.

Колд брю

Цей спосіб заварювання відрізняється від інших альтернатив радикально, зокрема, температурою заварювання. Метод Колд брю (cold brew) спочатку використовувався в Японії для заварювання чаю, а пізніше таким чином почали заварювати каву.

Готують колдбрю двома способами. При першій каві замочують. Для цього необхідно залити свіжомелену каву холодною водою. Далі справа часу – наполягати його доведеться від 8 до 24 години. Після кави необхідно відфільтрувати за допомогою паперового фільтра та відправити до холодильника.

Також використовують метод прокопування. Для нього використовують спеціальний пристрій, який складається з трьох ємностей – з холодною водою, зі свіжомеленою кавою і порожньою посудиною, куди стікатиме готовий напій.

Кошик порожнiй!
0