Кошик порожній.
Кошик порожній.
Альтернативні засоби заварювання кави дозволяють максимально розкрити смакові якості зерна. Альтернатива – це завжди чорна кава, без добавок. Такі методи заварювання підійдуть для любителів чистого та насиченого смаку.
Кавове обладнання для альтернативних способів заварювання має велику різноманітність. Для кожного способу заварювання існують спеціальні пристосування. Умовно їх можна поділити на такі групи:
Кавоварка Bravilor Bonamat Novo 8.010.080.31002
Існує безліч різновидів альтернативного заварювання кави. Багато способів існують не один десяток років. Під час так званої «третьої кавової хвилі» зросла популярність та інтерес до таких видів заварювання.
Якщо ви хочете спробувати приготувати каву по-новому, спочатку необхідно визначитися з методом і вибрати певне кавове обладнання для альтернативних способів заварювання.
Delonghi ICM 16731 капельная кофеварка
Ще один популярний вид альтернативного заварювання кави – френч-прес (англ. french press). Для приготування використовується спеціальний однойменний пристрій у вигляді вузького циліндричного чайника зі скла з ручкою та кришкою. Усередині колби знаходиться поршень-плунжер із металевим фільтром, що щільно прилягає до стінок ємності.
Delonghi ICM 17210 капельная кофеварка
Аеропрес — наймолодший спосіб альтернативного заварювання кави. Винайдено його було відносно недавно, у 2005 році. Готувати каву за допомогою аеропресу дуже просто. Напій виходить дуже щільним та насиченим.
Кемекс (chemex) – один із найстаріших альтернативних способів заварювання. Він був придуманий хіміком Пітером Шлюмбомом у 1941 році. Застосувавши свої знання з хімії та надихнувшись лабораторним посудом, він винайшов новий пристрій, який став не просто популярним, але також був визнаний видатним предметом американського дизайну 20 століття.
Кемекс є своєрідним скляним глечиком, який складається з колби, вирви з термостійкого скла і дерев’яним прихватом з перемичкою з натуральної шкіри.
Метод заварювання пуровер (англ. pour over) полягає в протоці меленої кави окропом за допомогою спеціальних пристроїв та посуду. Для приготування кави таким способом використовують лійку, фільтри для лійки, чайник з довгим носиком, ваги, посуд для готової кави. Такий спосіб заварювання також називається харіо та лійка V60.
Один із найнезвичайніших способів заварювання – за допомогою сифону. Він складається з верхньої та нижньої посудини зі скла. У нижню наливають холодну воду, а у верхню засипають мелену каву. Сосуди з’єднані трубкою, крізь яку гаряча вода зрошує каву.
Цей спосіб заварювання відрізняється від інших альтернатив радикально, зокрема, температурою заварювання. Метод Колд брю (cold brew) спочатку використовувався в Японії для заварювання чаю, а пізніше таким чином почали заварювати каву.
Готують колдбрю двома способами. При першому способі каву замочують. Для цього необхідно залити свіжомелену каву холодною водою. Далі справа часу – настоювати її доведеться від 8 до 24 години. Після каву необхідно відфільтрувати за допомогою паперового фільтра та відправити до холодильника.
Також використовують метод прокапування. Для нього використовують спеціальний пристрій, який складається з трьох ємностей – з холодною водою, зі свіжомеленою кавою і порожньою посудиною, куди стікатиме готовий напій.