Для чого потрібні міні ростери і що це таке

Для чого потрібні міні ростери і що це таке

Обсмажування кави — особливе ремесло, яке дозволяє не тільки зберегти всі корисні властивості кавових зерен, але і розкрити найкращі риси аромату і смаку майбутнього напою. Цей процес здійснюється за допомогою спеціальної техніки — кавового ростера.

Сьогодні ростер для обсмажування кави можна зустріти не тільки на великих виробництвах. Сучасні кав’ярні набувають міні-ростери, які не поступаються за якістю обсмаження і функціоналу великим апаратів.

Оскільки такі пристрої не займають багато місця, деякі поціновувачі кави купують міні-ростери для домашнього використання. Це дозволяє не тільки мати свіжу каву кожен день, але й експериментувати з різними сортами, вибираючи різні настройки обсмажування.

Що таке ростер 

Ростер — спеціальне пристосування для обсмажування кавового зерна. Він являє собою свого роду піч, яка передає тепло кавовим зернам, рівномірно обсмажуючи їх.

При зборі ягоди кави мають зелений колір і трав’янистий запах. Знайомі нам, ароматні кавові зерна є результатом багатоступінчастої обробки та подальшого обсмажування. Саме термічна обробка дарує зерну той самий кавовий аромат і колір.

Історія походження

Перші пристосування для обсмажування кави з’явилися ще в XV столітті. Вони мали перфороване дно, довгу ручку і були більше схожі на сковороду, ніж на сучасні ростери. Зерна поміщалися на поверхню пристрою, розташованого над вугіллям, і постійно струшувалися, щоб уникнути пригорання.

Згодом стали з’являтися нові форми ростерів. У XVIII столітті були популярні пристосування у вигляді невеликих каструль, оснащених рукояткою, яка, обертаючись по осі, перемішувала зерна.

У XIX столітті почався процес індустріалізації в усіх сферах, в тому числі і в кавовій. Винаходи цього періоду прийнято вважати найважливішими в історії розвитку кавових ростерів. Завдяки розвитку транспортної системи став можливий широкий експорт кави, що призвело до зростання споживання кави в усьому світі.

Перший комерційний ростер був запатентований в 1824 році. Зерна засипалися в металевий барабан, який містився над вугіллям, що горить. Слідом з’явився циліндричний апарат, який був вбудований в цегляну кладку, що було менш пожежонебезпечним варіантом.

В період Громадянської війни в США зріс попит на каву, так як солдати отримували його в своєму щоденному раціоні. У цей час був запатентована конструкція, яка до сих пір використовується у всіх барабанних ростер. Механізм пристрою дозволяв висипати каву, не забираючи при цьому ростер з печі.

На рубежі XIX і XX століть стали з’являтися перші газові ростери, які забезпечували більше контролю над процесом і більш рівномірне обсмаження.

ХХ століття подарувало світу ростери з електричним двигуном. Нові технології дозволили оснастити техніку датчиками температури і пристроями для контролю температури і якості обсмажування. Сьогодні ж за часів комп’ютеризації процеси обсмажування стали максимально зручними та контрольованими.

Види ростерів 

Залежно від типу розрізняють такі ростери для обсмажування кави:

Барабанний

Класичний і найпоширеніший вид пристрою. Являє собою барабан, що обертається навколо осі, в який засипається кава. Цей спосіб обсмажування стабільний і часто використовується на великих виробництвах.

 

Конвекційний

Обсмаження в таких пристроях відбувається за допомогою потоку гарячого повітря. Кава в конвекційних ростерах обсмажується швидше, ніж в барабанних, однак домогтися стабільності смаку буває складніше.

 

Змішаного типу

Такі пристрої поєднують в собі всі переваги барабанних і конвекційних ростерів. У них встановлено барабан, усередині якого обертаються лопаті, рівномірно помішуючі каву. До 70 відсотків нагрівання відбувається за рахунок конвекції.

Кошик порожнiй!
0