Зателефонуйте нам

Безкоштовна доставка замовлень від 2000 грн. Дізнатися більше

Укр
Огляди

Арабіка чи Робуста?

17 Березня, 2025
Арабіка чи Робуста?

Кожен любитель кави, що готує її вдома, час від часу стикається з проблемою: яку каву купити цього разу? Але на що варто звернути увагу при виборі кави, щоб уникнути неприємних ситуацій і почуття розчарування відразу ж після заварювання обраної кави? Кава, яку ми п’ємо, відноситься в основному до двох видів – арабіка і робуста, розглянемо окремо про кожен. Ми постараємося дати вам кілька описів, які можуть виявитися корисними при виборі кави і вирішити для себе, що краще арабіка або робуста.

Вибрати найкращу каву

Як відрізнити арабіку від робусти

  • Селекція – тут, коли йдеться про відмінності між арабікою і робустою, є одна основна змінна – арабіка більш сприйнятлива до шкідників, хвороб та зміни клімату, а отже: вимагає більшої уваги та догляду на плантації. Робуста, з іншого боку, є більш дикою рослиною. Вона може рости буквально де завгодно. Більш високий вміст кофеїну має захисну дію проти комах. Її часто розводять у дикій природі, наприклад, в Індонезії. Дуже велика частка робусти йде на виробництво розчинної кави або сумішей.
  • Смак – звичайно, на смак конкретної арабіки або робусти впливає безліч змінних, від плантації та обробки зерна, країни, де росте зерно, і висоти вирощування (наприклад африканська кава, що росте вище, зазвичай має більш високу кислотність, ніж стандартний бразильський низькорослий) , якість зерен, аж до обсмажування кави і того, як ми заварюватимемо нашу каву, або, принаймні, яку якість води ми будемо використовувати.
  • Зовнішній вигляд – Зерно робусти овальне з прямою борозенкою. Арабіка ж більш довгаста, жолобок у центрі має невеликий вигин на кінцях.
  • Ціна – при зіставленні цін між арабікою і робустою, як правило, робуста більш доступна і може коштувати вдвічі дешевше за арабіку (при порівнянні врожаю з однієї країни). Коли якість робусти підвищується, її ціна починає наближатися до вартості фірмової арабіки.

Однак сама арабіка привчила нас до своїх спокійних, солодких, навіть однотонних смаків, що коливаються навколо квітів і фруктів. Робуста, з іншого боку, є важкою з гірко-шоколадною нотою. Арабіка містить у два рази більше цукру, ніж робуста. Відмінності у смаку також пов’язані з різним вмістом кофеїну. Робуста багата на кофеїн і містить його приблизно вдвічі більше, ніж арабіка, через що смак її, безумовно, гіркий.

Кава Арабіка

2/3 світового виробництва кави складає арабика. Сортів кави арабіка налічується понад 140 і їх кількість постійно зростає. Щодня у лабораторіях відкривають чи схрещують нові види. В даний час її вирощують приблизно в 60 країнах, хоча скоро їх побільшає.

Смак арабіки складно описати одним словом — принаймні зараз, враховуючи різні сорти. Арабіка ароматна, ніжніша і м’яка, але в той же час трохи кислувата.

Кава Робуста

Оскільки на арабіку припадає 2/3 світового виробництва, робусті залишається лише менша частина. Робуста відома вирощуванням кави в основному в азіатській частині світу: Індії, Індонезії та В’єтнамі. Однак знайти хорошу робусту можна і в Бразилії та в африканських країнах. У смаку вона дуже важка, з гіркуватими нотками, але цей сорт може вас приємно здивувати. Робуста високої якості поєднує нотки темного шоколаду з солодкими нотками волоського горіха або молочного шоколаду. Ціни на робусту значно нижчі ніж на арабіку.

Топ 5 кави з надзвичайним смаком

  1. Кава «Blaser» Marrone (250 г). Кава з різноманітними пряними відтінками та нотами чорного шоколаду, смаженого мигдалю, імбирного пряника і печених яблук, зачарує навіть самих вибагливих цінителів смаку. Це солодкий бленд з дуже низькою кислотністю, ідеальний для приготування еспресо і кавових напоїв з молоком.
  2. Кава Blasercafe Lilla & Rose (250 г). Кавовий букет Lilla & Rose містить в собі вишукані сорти арабіки, які гармонійно доповнюються промитою робустою з Індії та Індонезії. Незвичайна назва- “Бузок і Роза” – висловлює домінуючі відтінки аромату.
  3. Кава Blasercafe Cote d’Azur (250 г). Дивовижний кавовий букет з оригінальними смаковими якостями, яких вдалося досягти шляхом об’єднання кращих сортів арабіки Speciality. Володіє високою концентрацією смакових речовин, ідеально підходить для приготування кави-крем (100 мл), а також ніжного, ароматного еспресо.
  4. Кава Blasercafe Classico (250г). Новий кавовий бленд складається з 100% арабіки з Ефіопії, Бразилії, Індії, Індонезії та Колумбії. Смак добре розкривається при заварюванні методом еспрессо, в автоматичних еспресо кавоварках, френч-пресі, гейзерній кавоварці.
  5. Кава Blasercafe Pura Vida (250 г). Кава вирощена в екологічно чистих регіонах Латинської Америки, на плантаціях Перу. Бадьорий, легкий, але водночас насичений аромат та смак з легкою солодкістю. Підходить для будь-якого способу заварювання.
Кошик порожній!
0