Арабіка чи Робуста?

Арабіка чи Робуста?

Кожен любитель кави, що готує її вдома, час від часу стикається з проблемою: яку каву купити цього разу? Але на що варто звернути увагу при виборі кави, щоб уникнути неприємних ситуацій і почуття розчарування відразу ж після заварювання знову обраної кави? Кава, яку ми п’ємо, відноситься в основному до двох видів — арабіка і робуста, розглянемо окремо про кожен. Ми постараємося дати вам кілька описів, які можуть виявитися корисними при виборі кави і вирішити для себе, що краще арабіка або робуста.

Кава Арабіка

2/3 світового виробництва кави складає арабика. Сортів кави арабіка налічується понад 140 і їх кількість постійно зростає. Щодня у лабораторіях відкривають чи схрещують нові види. В даний час її вирощують приблизно в 60 країнах, хоча скоро їх побільшає.

Смак арабіки складно описати одним словом — принаймні зараз, враховуючи різні сорти. Арабіка ароматна, ніжніша і м’яка, але в той же час трохи кислувата.

Кава Робуста

Оскільки на арабіку припадає 2/3 світового виробництва, робусті залишається лише менша частина. Робуста відома вирощуванням кави в основному в азіатській частині світу: Індії, Індонезії та В’єтнамі. Однак знайти хорошу робусту можна і в Бразилії та в африканських країнах. У смаку вона дуже важка, з гіркуватими нотками, але цей сорт може вас приємно здивувати. Робуста високої якості поєднує нотки темного шоколаду з солодкими нотками волоського горіха або молочного шоколаду. Ціни на робусту значно нижчі ніж на арабіку.

Вибрати найкращу каву

Як відрізнити Арабіка або робуста

1) Смак — звичайно, на смак конкретної арабіки або робусти впливає безліч змінних, від плантації та обробки зерна, країни, де росте зерно, і висоти вирощування (наприклад африканська кава, що росте вище, зазвичай має більш високу кислотність, ніж стандартний бразильський низькорослий) , якість зерен, аж до обсмажування кави і того, як ми заварюватимемо нашу каву, або, принаймні, яку якість води ми будемо використовувати.

Однак сама арабіка привчила нас до своїх спокійних, солодких, навіть однотонних смаків, що коливаються навколо квітів і фруктів. Робуста, з іншого боку, є важкою, гірко-шоколадною нотою, яка залишається нашою мовою протягом тривалого часу. Арабіка містить у два рази більше цукру, ніж робуста. Відмінності у смаку також пов’язані з різним вмістом кофеїну Робуста багата на кофеїн і містить його приблизно вдвічі більше, ніж арабіка, через що смак її, безумовно, гіркий.

Топ 5 кави з надзвичайним смаком

  1. Кава «Blaser» Marrone (250 г). Кава з різноманітними пряними відтінками та нотами чорного шоколаду, смаженого мигдалю, імбирного пряника і печених яблук, зачарує навіть самих вибагливих цінителів смаку. Це солодкий бленд з дуже низькою кислотністю, ідеальний для приготування еспресо і кавових напоїв з молоком.

  2. Кава Blasercafe Lilla & Rose (250 г). Кавовий букет Lilla & Rose містить в собі вишукані сорти арабіки, які гармонійно доповнюються промитою робустою з Індії та Індонезії. Незвичайна назва- «Бузок і Роза» — висловлює домінуючі відтінки аромату.

  3. Кава Blasercafe Cote d’Azur (250 г). Дивовижний кавовий букет з оригінальними смаковими якостями, яких вдалося досягти шляхом об’єднання кращих сортів арабіки Speciality. Володіє високою концентрацією смакових речовин, ідеально підходить для приготування кави-крем (100 мл), а також ніжного, ароматного еспресо.

  4. Кава Blasercafe Classico (250г). Новий кавовий бленд складається з 100% арабіки з Ефіопії, Бразилії, Індії, Індонезії та Колумбії. Смак добре розкривається при заварюванні методом еспрессо, в автоматичних еспресо кавоварках, френч-пресі, гейзерній кавоварці.

  5. Кава Blasercafe Pura Vida (250 г). Кава вирощена в екологічно чистих регіонах Латинської Америки, на плантаціях Перу. Бадьорий, легкий, але водночас насичений аромат та смак з легкою солодкістю. Підходить для будь-якого способу заварювання.

Що міцніше арабіка чи робуста?

2) Селекція — Тут, коли йдеться про відмінності між Арабікою і Робустою, є одна основна змінна — Арабіка більш сприйнятлива до шкідників, хвороб та зміни клімату, а отже: вимагає більшої уваги та догляду на плантації. Робуста, з іншого боку, є більш дикою рослиною. Він може рости буквально де завгодно. Більш високий вміст кофеїну має захисну дію проти комах. Його часто розводять у дикій природі, наприклад, в Індонезії. Дуже велика частка робусти йде на виробництво розчинної кави або сумішей.

3) Зовнішній вигляд — Зерно робусти овальне з прямою борозенкою. Арабіка ж більш довгаста, жолобок у центрі має невеликий вигин на кінцях.

4) Ціна — при зіставленні цін між арабікою і робустою, як правило, робуста більш доступна і може коштувати вдвічі дешевше за арабіку (при порівнянні врожаю з однієї країни). Коли якість робусти підвищується, її ціна починає наближатися до вартості фірмової арабіки.

Кошик порожнiй!
0