Що означають назви в описах смаку та аромату кави

Що означають назви в описах смаку та аромату кави

Ягоди кави мають набір певних властивостей, які виражаються в унікальному смаковому та ароматичному ансамблі. Створюється ця симфонія не за допомогою добавок та ароматизаторів. Наявність того чи іншого смаку обумовлена сортом кави, умовами її зростання, обробкою та обсмажуванням.

Обрати автоматичну еспресо кавоварку

Дескриптори смаку. Що це?

Дескриптор – це спеціалізована одиниця для опису кавового аромату та смаку, яка використовується професійними кавовими дегустаторами. Кожен сорт кави має особливі властивості, які можуть виражатися через складні багатокомпонентні дескриптори.

По суті, дескриптори – це асоціації, що виникають у дегустаторів. Тобто, якщо в описі сорту зазначено, що присутні фруктові та шоколадні ноти це не означає, що до кави дійсно додали яблуко або плитку шоколаду. Описи скоріше мають абстрактну роль і описують знайомі нам смаки та запахи.

Топ 5 кави с насищенним смаком 

  1. Кава Blasercafe Colombia Supremo.

  2. Кава Blasercafe Ethiopia Sidamo .

  3. Кава Blasercafe Java Katakan.

  4. Кава Blasercafe Saint Tropez.

  5. Кава Blasercafe Orient.

Колесо смаків кави

Deskriptori smaku

У 2016 році було офіційно представлено колесо смаків та ароматів від Specialty Coffee Association. Воно містить цілих 110 дискрипторів. Починаючи базовими смаками, воно розгалужується більш складними і точними описами. Солодкий смак може виражатися такими описами: ваніль, коричневий цукор, карамель, мед. Фруктовий може бути ягідним (ожина, полуниця) або цитрусовим (грейпфрут, апельсин).

Крім таких звичних описів у колесі є й складніші категорії. Наприклад, секція «рослинний», яка означає бобові та свіжі смаки та запахи. Це можуть бути пряні трави, а може бути аромат сіна.

Крім того, не завжди дискриптор має позитивні характеристики. До інших запахів колеса відносяться також хімічні, паперові та затхлі запахи. Ноти нафти, дерева та солі також можуть бути присутніми у каві.

Щоб користуватися таким колесом, не обов’язково працювати у кавовій сфері. Навчитися описувати каву можна самостійно. Для початку можна просто ознайомитися з палітрою смаків та запахів колеса. Спробуйте нові сорти кави, прислухайтеся до аромату, дегустуйте. Через деякий час ви розвинете смаковий досвід і зможете описувати смак не гірше професійних дегустаторів.

Кошик порожнiй!
0