Як правильно чистити кавоварку: поради від Будинку Кави

Як правильно чистити кавоварку: поради від Будинку Кави

Сьогодні майже в кожному будинку або офісі є кавоварка. Оскільки будь-яка техніка вимагає до себе дбайливого ставлення, необхідно приділяти їй трохи уваги. Ми розповімо про те, як доглядати за кавоваркою так, щоб вона прослужила якомога довше і продовжувала радувати вас смачною і ароматною кавою.

Навіщо чистити кавоварку і як?

Запорукою довгої та надійної роботи кавомашини є регулярне обслуговування та чистка кавомашини. Незалежно від типу кавомашини слід стежити за чистотою апарату не тільки щодня, але і проводити планові чистки.

Після кожного використання кавомашини необхідно мити знімні деталі в раковині або в посудомийній машині. Можна використовувати спеціальний засіб для чищення кавомашини, яке також допоможе видалити залишки кавових масел та жирів. Якщо у вашій машині передбачений капучинатор, то не забувайте і про його очищенню. Поверхня самої кавомашини слід регулярно протирати м’якою серветкою.

Як зрозуміти, що настав час чистити кавоварку:

Yak pravilno chistiti kavovarku

Сучасні автоматичні кавомашини в більшості випадків обладнані спеціальними індикаторами, які сповіщають про необхідність проведення чистки. Однак, не варто покладатися тільки на цю функцію. Про те, що прийшов час для очищення також може сказати:

  • Погіршення смакових якостей кави
  • Світлий осад в напої
  • Приготування стало займати більше часу, ніж раніше
  • Кавомашина стала працювати більш шумно

Процес декальцинації:

Вода, яку ми використовуємо для приготування наших напоїв містить велику кількість таких мінералів, як кальцій, магній і натрій. Вони мають властивість накопичуватися та утворювати наліт з кавоварки. Найчастіше причиною несправності техніки стає саме відкладення мінеральних речовин.

Декальцинація являє собою процес видалення нальоту на нагрівальних елементах кавомашини за допомогою спеціальних засобів для чищення. Наявність накипу може привести не тільки до зміни смакових якостей напою, а й до численних несправностей. Наліт може блокувати вступ води в процесі приготування напою, приводити до протікання і навіть до відмови роботи кавомашини. Очищення від накипу кавомашини є невід’ємною частиною догляду для вашої техніки.

Найпопулярніші засоби для чищення кавомашин:

таблетки для 2-фазового очищення
таблетки для декальцинації
таблетки для очищення від накипу

Що ні в якому разі не можна робити при чищенні кавоварки

Yak pravilno chistiti kavovarku

Не використовуйте оцет
Улюблений народний засіб, який часто застосовується для чищення і дезінфекції в домашніх умовах. Однак, це не найкращий засіб від накипу для кавоварок. Використання оцту може пошкодити гідросистему кавовій техніці, а також залишає специфічний запах і смак протягом великого відрізка часу. Використання таких агресивних речовин здатне викликати корозію деталей і пошкодження гумових прокладок техніки.

Не ігноруйте сигнал кавомашини про необхідність чищення
Якщо ваша машина повідомляє вам про те, що її пора чистити, то краще не затягувати з цим процесом. Деякі моделі оснащені функцією установки рівня жорсткості води, що в свою чергу впливає на частоту чистки. Чим жорсткіше вода, тим частіше потрібно чистити машину від вапняного нальоту. Проводьте декальцинацію своєчасно, приблизно після 150 чашок кави.

В процесі чищення не відходьте від інструкції
Не варто відключати кавоварку від електромережі під час програми очищення, а також виконувати будь-які інші дії, якщо апарат вас про це не просить. Строго дотримуйтесь покрокової інструкції експлуатації.

Чистимо кавоварку правильно:

Yak pravilno chistiti kavovarku

Щоб ваша кавоварка прослужила якомога довше, необхідно проводити два види очищення: від накипу і від кавових масел. Це стосується будь-яких видів кавоварок — як крапельних, так і комбінованих. Для цього використовуйте спеціальні засоби для чищення кавоварок. Випускаються вони в таблетках, а також в рідкій і порошковій формах.

Залежно від бренду, типу і моделі кавомашини можуть відрізнятися рекомендації з проведення очищення. Деякі еспресо-кавоварки оснащені функцією, яка сигналізує про необхідність чистки. Будьте уважні, при запуску процесу, його не можна переривати.

Більшість засобів для чищення універсальні та підійдуть для великого спектру кавових машин. Однак, багато виробників випускають засоби, які підходять саме для своєї кавової техніки. Так, наприклад, на ринку представлено засіб для чищення кавомашини Saeco однойменного італійського бренду. Компанія випустила засоби не тільки для очищення від накипу й кавових масел, але й для змащення механізмів і фільтрів води.

Для очищення від накипу кавомашини Delonghi також можна скористатися фірмовою лінійкою, яка створена спеціально для кавової техніки цієї італійської компанії. Окремо хочеться відзначити Delonghi EcoDecalk, яке виробляється з екологічно чистої та натуральної сировини. Що робить його безпечним для здоров’я людей та для навколишнього середовища. 

Етапи очищення кавомашини:
  1. Заливаємо засіб у резервуар із водою;
  2. Ставимо посудину для зливу рідини під капучинатор;
  3. Запускаємо процес очищення, поступово зливаючи засіб для чищення;
  4. Усі деталі промиваємо під проточною водою;
  5. Варимо пару порцій кави і виливаємо їх.

Молочний наліт при чищенні капучинатора

Yak pravilno chistiti kavovarku

Якщо не чистити капучинатор після кожного приготування кави, то з часом на його трубках і деталях може утворюватися молочний наліт.

Якщо молочні системи ще не забилися, то для очищення в якості профілактики можна використовувати прогін чистої води. Для цього за допомогою програми піноутворення і підігріву молока спіньте воду. Така чистка допоможе вивести забруднення, але не впорається з більш серйозними засмічення.

Для того, щоб ліквідувати максимальну кількість бактерій швидко і без шкоди, необхідно використовувати спеціальні засоби для очищення молочних систем. Вони розчиняють і виводять бактерії та очищають систему від молочного каменю. Якщо ви часто п’єте капучино та інші молочні напої, то не забувайте про проведення такої чистки.

Недорогі засоби для очищення кавомашин

— Засіб для видалення накипу

Засіб для очищення від накипу (50 г)

Кошик порожнiй!
0