Раф: рецепт і історія створення

Раф: рецепт і історія створення

Раф кава – це сучасний кавовий напій на основі еспресо з додаванням вершків і ванільного цукру. Одним з найважливіших складових напою є повітряна вершкова пінка. Тому для приготування такої кави використовують кавомашину або кавоварку з насадкою для створення молочної піни панарелло.

На відміну від капучино і латте, де використовується молоко з низьким відсотком жирності, для приготування рафа використовують вершки. Крім того, раф — це солодкий напій. Для класичних кавових напоїв рішення додавання цукру залишається за гостем вже після подачі напою. Раф же одразу готується з цукром, та ще й двох видів.

Як з’явилася раф кава

Сьогодні замовити чашечку ніжної ванільної кави на основі вершків можна практично в будь-якій кав’ярні України та країн СНД. Але з’явився цей напій відносно недавно, трохи більше 25 років тому.

Вперше раф каву приготували в середині 90-х років в московській кав’ярні Coffee Bean. Один з постійних гостей по імені Рафаель просив приготувати каву за особливим рецептом. Незабаром відвідувачі стали замовляти каву «як у Рафа», а після назва спростилася до одного вже знайомого нам слова «раф». 

Співробітники кав’ярні міняли місця роботи, але кавуза рецептом Рафаеля готувати не перестали. Поступово новий рецепт підхопили інші заклади. Пізніше цей кавовий напій поширився далеко за межі міста і навіть країни.

Оригінальний рецепт кави раф

Originalnij recept kavi raf

Для приготування напою за класичним рецептом знадобиться:

  • Порція еспресо
  • Вершки 10% жирності — 100 мл
  • Цукор – 1 ч. ложка
  • Ванільний цукор — 1 ч. ложка

Спершу вливаємо вершки в пітчер, додаємо звичайний цукор і ванільний. У кавомашині варимо порцію еспресо і додаємо до вершків з цукром. Збиваємо за допомогою панарелло в повітряну піну. Наливаємо напій в підігріту чашку або склянку. Готовий раф можна прикрасити, наприклад какао або меленою корицею.

Ви також можете приготувати раф каву, використовуючи альтернативні рецепти. Для цього можна використовувати сиропи з різними смаками, наприклад з лавандою. Готують також раф з додаванням меду, арахісової пасти, солоної карамелі, кокосових вершків і стружки. 

Кавомашини, що готують каву раф

Навіть такий не простий рецепт, як раф каву, можна приготувати за допомогою автоматичної кавомашини. Виробники автоматичних ковомашин, такі як Delongi, Jura, Miele, максимально продумали та спростили приготування цього напою.
Список автоматичних кавомашин для приготування кави:

У даних кавомашинах можна створити свій власний напій, індивідуально настроюються параметри, дозволяють приготувати раф каву в повністю автоматичному режимі.

Яку каву вибрати для раф кави

Отже, ви вже знаєте, які інгредієнти вважаються традиційними для приготування раф-кави, але все більшого поширення набувають інші різновиди цього кавового напою. Наприклад , вершки та ванільний цукор збиваються не з еспресо, а з кави по-турецьки і навіть з розчинною кавою. Молоко вважається альтернативою вершкам при створенні раф-кави, замість ванільного цукру в чашку можна покласти цукор. Додавання сиропу, кориці, шоколаду або коньяку дозволяє кардинально змінити смак класичної раф-кави. Трохи фантазії — і ви зможете насолоджуватися улюбленим напоєм у різних його варіаціях.

Але все ж таки не варто забувати, що основним компонентом раф є саме кава.

У зерновій каві понад 800 смакових відтінків. Кожен сорт кави відрізняється своїми характеристиками, які залежать і від місця збирання зерен, і від способу їх обробки та ін.

Для приготування кави — раф вам підійдуть суміші кавових букетів.

У нашому асортименті представлені різноманітні суміші з арабіки і робусти, моносорти, зерна різного ступеня помелу, обсмажування та насиченості смаку. Для приготування еспресо, що використовується для раф-кави, можна взяти, наприклад, суміш арабіки та робусти у співвідношенні 80/20, серед них рекомендуємо: 

Кавові суміші арабіки та робусті:

або моносорти зі 100% арабіки:

Summary
recipe image
Recipe Name
Кава раф
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Кошик порожнiй!
0