Види обсмаження кави й відмінності, вплив на смак

Види обсмаження кави й відмінності, вплив на смак

Обжарка — це одна з найважливіших стадій при виробництві кави. Вона полягає в термічній обробці кавових зерен, завдяки якій кава має певні смакові і ароматичні властивості.

При обсмажуванні відбувається велика кількість хімічних реакцій, що призводять до формування складних з’єднань, які формують кавовий потенціал. Залежно від температури можуть утворюватися різні сполуки. Керуючи різними стадіями обсмажування, можна коригувати смак кави.

Популярні моносорта кави:

Класифікація ступенів обсмаження кави

Існує кілька класифікацій ступенів обсмажування. Спрощено їх можна розділити на чотири основні види: світлу, середню, темну і вищу.

У більш розгорнутій професійній класифікації виділяють такі види.

  • Корична (світла)
  • Новоанглійська (світла)
  • Американська (середньо-світла)
  • Міська (середня)
  • Повна міська (темна)
  • Віденська (темна)
  • Французька (вища)
  • Італійська (вища)
  • Іспанська (вища)

Світле обсмажування кави

  • Кава коричного(скандинавського) обсмаження (Cinnamon Roast)
    Зерна при такому обсмажуванні матові і мають світло-коричневий колір. Найчастіше такий спосіб використовують для кавових зерен арабіки з Кенії, Нікарагуа і Ямайки. Кава світлого обжарювання неміцна, має кислинку в смаку і тонкий хлібний аромат.
  • Кава новоанглийского обсмаження (New England Roast)
    Колір кавових зерен — світло-коричневий, але завдяки виділенню сахаридів і крохмалю, трохи темніше, ніж при коричному обсмажуванні. У смаку виражена кислинка, можуть бути присутніми фруктові і квіткові ноти.

Середне обсмажування кави

  • Кава американського обсмаження (American Roast)
    Такий спосіб є традиційним для Америки. Обжарка зерен відбувається до так званого першого тріска. Кавові зерна мають коричнево-золотий колір і виражену тріщинку. Кислинка в смаку м’яка, а аромат трохи солодкий.
  • Кава міського обсмаження (City Roast)
    При температурі обсмажування 220 °С кавові зерна набувають глибокий коричневий колір і насичений аромат. В такій каві дотримується ідеальний баланс кислинки і гіркуватості, що робить таке обсмажування однимз найпопулярніших.

Темна обжарка кави

  • Кава повного міського обсмаження (Full City Roast)
    Обжарка триває до другого тріска. При температурі 225 °С починають виділятися ефірні масла. Колір зерен — насичений темно-шоколадний. Смак може мати карамельні і шоколадні нотки, аромат — димний.
  • Кава віденського обсмаження (Vienna Roast)
    Кавові зерна смажаться при температурі 230°С до середини другого тріска і набувають темно-коричневий колір. На поверхню виходить велика кількість ефірних масел, завдяки яким поверхня зерен стає маслянистою і глянсовою. У смаку переважають солодко-гіркі карамельні ноти.
  • Кава вельветового обсмаження (Velvet Roast)

Вище обсмажування кави

  • Кава французького обсмаження (French Roast)
    Температура обсмажування — 240 °С. Поверхня зерен масляниста, колір -глибокий темно-коричневий. Смак такої кави насичений і міцний. Найчастіше з кавових зерен такого обсмажування готують еспресо.
  • Кава італійської обжарки (Italian Roast)
    Кавова культура Італії має багату історію, яка відбилася на обсмажуванні кави. Залежно від регіону існують різні види обсмаження кави: північно-італійська, центрально-італійська і південно-італійська. Смак різнитися від підвиду обсмажування. Північно-італійська обсмажування не допускає виділення масел на поверхню зерен, гіркота в смаку практично відсутня. У центральних регіонах зерна обсмажують сильніше, так що виділяється невелика кількість масел. Південно-італійська обсмажування найгрубіше, призводить до самого темного, майже чорного кольору. За смаком така кава втрачає велику частину своїх якостей.
  • Кава іспанського обсмаження (Spain Roast)
    Найвищий тип обсмажування. Зерна смажаться при температурі 250 °С і набувають самий темний колір. Смак при такій обсмажуванні виразний, з приємною гіркуватістю. Іспанська обсмажування ідеальна як для чорної кави, так і для кави з додаванням вершків.

Кошик порожнiй!
0