Сушка кави: як це відбувається і яку роль відіграє у питанні якості

Сушка кави: як це відбувається і яку роль відіграє у питанні якості

Невід’ємна частина обробки зеленого зерна – це сушіння. Вимиті зерна відправляють на сушіння після 100% очищення м’якоті з ягід кави. Також є способи сушіння зерна, на якому є частина м’якоті або ягоди сушать цілком. Спосіб сушіння, при якому на зернах залишається частина м’якоті називається хані, а спосіб, при якому ягоди сушаться цілком називається — палп нейчурал.

Купити BLASERCAFE PLATINUM LINE

Що ж відбувається в процесі сушіння кави

Найдовша частина обробки кавових зерен – це сушіння зерна. Цей процес може тривати від 2-3 днів до кількох тижнів і навіть більше. Сушіння є критичним моментом для якості зерен. Помилки цього процесу можуть призвести до скорочення терміну зберігання зерна, а також негативно вплинути на смак.

На якість сушіння кави впливають різні фактори, основними з яких є: вологість, циркуляція повітря та температура. Необхідною умовою для якісного сушіння зерна є рівномірність зерна, достатній приплив повітря, щоб відводити зайву вологу, так само необхідно, щоб не спостерігалися сильні перепади температур. Якщо температура занадто висока зростає можливість пошкодження структури зерна, що призводить до швидкого старіння кави, що в свою чергу веде до втрати смакових переваг. Якщо ж буде підвищена вологість, є ймовірність того, що зерно запліснявіє.

Велике значення має товщина шару зерна, що сушиться. Також, дуже важливо не сушити одночасно каву різного сорту, каву зібрану та оброблену не одночасно.

Які існують способи сушіння кавових зерен

Способи сушки кави:

— Африканські ліжка;

— Механічні сушарки;

— патіо (цементні/глиняні майданчики);

— теплиці.

Африканські ліжка

Цей спосіб є одним з кращих способів сушіння. Назва африканські ліжка пов’язана з тим, що конструкція для сушіння є сітчастими настилами, піднесеними над землею. Зерно розташовують тонким шаром і ворушать з регулярною періодичністю. Дана конструкція забезпечує приплив повітря до зерна з усіх боків, що дозволяє зерну рівномірно висихати. Використовуючи цей метод кавові зерна легко перевернути і помітити дефекти зерен. Так само, як і в багатьох сферах, у даному способі є свої складності – це нестача території. Є виробники, які встановлюють конструкції один над одним, за цих умов можна переміщати зерна та змінювати умови сушіння.

Механічні сушарки

Цьому способу вже понад сто років. Робота механічних сушарок дуже схожа на роботу ростерів, тобто сушіння відбувається в барабані, що обертається, куди подається тепле повітря.

Сучасні сушарки мають у своєму функціоналі систему контролю температури, що дозволяє керувати процесом та не покладатися на погодні умови.

Патіо

Цей метод притаманний Латинській Америці і є сушкою зерна на майданчиках виконаних з глини або цементу, кавові зерна розміщують у кілька сантиметрів у висоту і перевертають з періодичністю 40-60 хвилин. Сушіння відбувається під прямим сонцем і завдяки теплу від нагрітої поверхні. Даний метод використовують також для попереднього сушіння 2-3 дні.

Так як при такому сушінні на каву впливає ультрафіолет, патіо обладнають частковим або повним захистом від сонячних променів.

Мінуси цього способу – можливе зараження комахами та неоднорідність висихання.

Теплиця

Теплиці — споруди із пластику або поліетилену з дахом та стінами, практичні для місць де часто йдуть дощі. Розміщувати теплиці можна над африканськими ліжками, столами для сушіння або патіо.

Кошик порожнiй!
0