Види і сорти кави: як обрати?

Види і сорти кави: як обрати?

У чому різниця і як правильно вибрати каву?

На смак кави впливає ландшафт і клімат, при якому він вирощується. Незважаючи на те, що багато країн вирощують одні й ті ж види кавових дерев, смак буде відрізнятися. Всього існує близько 60 видів кавових дерев і понад дві тисячі сортів кави.
Заведено виділяти такі види кавових дерев:

Арабіка
Шляхетний смак, вишуканий аромат і неповторна кислинка роблять арабіку найбільш цінним видом кави. Але і популярності їй не позичати — знайти й купити каву сорту арабіка найпростіше. Близько 75 відсотків світового виробництва припадає саме на цей вид кави.

Найпопулярніші кавові суміші з арабіки:
Blasercafe Ethiopia Sidamo
Blasercafe Gourmets` Plaisir
Blasercafe Colombia Supremo
Blasercafe Servus Amadeus

Робуста
Відрізняється великим вмістом кофеїну і високою міцністю. Його рідко п’ють в чистому вигляді, частіше за все зустрічається в кавових Бленд в поєднанні з арабікою.

Найпопулярніші суміші з робусти:
Blasercafe Java Katakan

Ліберіка
Містить низький рівень кофеїну, приємний сильний аромат, але ненасичений смак. Зерна ліберіки використовують в кавових сумішах для посилення аромату. Як правило, кава цього сорту не експортується, а використовується в районах зростання (Африці, Індонезії, на Шрі-Ланці).

Ексцельза
Існує кілька видів цього виду, в залежності від місця зростання дерев. Мокко, Бурбон, тіпік і Колумбійська кава — всі вони належать до сім’ї Ексцельза. Максимально розкриває свої якості в сумішах, тому не використовується як моносорт.

Стенофіла
Тривалий час дерева Стенофіли вважалися зниклими. Однак, у 2018 році були знову знайдені в Сьєрра-Леоне. Ці рослини стійкі до змін клімату, а смак плодів схожий на арабіку. Можливо, незабаром він вийде на більш широкий ринок. Поки ж сорт все ще числиться у списку зникаючих видів.

Сорти кави з різних країн 

Yak pravilno vibrati kavu

Кава з Центральної та Південної Америки
Понад півтори сотні років світовим лідером на ринку кави (35%) є Південна Америка. Тут каву вирощують практично скрізь — Колумбія, Болівія, Бразилія, Венесуела, Еквадор і Перу. У Центральній Америці каву вирощують Коста-Ріка, Сальвадор, Гватемала і Мексика.

Кава Бразилія
На території Бразилії вирощується понад 4 мільйони дерев і виробляються десятки сортів кави. М’який, з димними нотками та без кислинки сорт Бразилія Сантос є найвідомішим сортом арабіки. Використовується як моносорт, але часто і додається в кавові бленди. На сорт Конільон доводиться 15% всього бразильського кави.


Кава Колумбія
Більше ніж 15% світового обсягу кави доводиться на Колумбію. Історично країна почала експортувати каву однією з перших. Сьогодні ж Колумбія є третьою у світі по виробництву кави. Вирощують тут переважно арабіку. Своїм неповторним смаком колумбійська кава зобов’язана особливому екваторіальному клімату і ландшафту — кавові дерева вирощуються на гірських схилах. Ціна на каву Колумбія залежить від конкретного сорту. Найдорожчими сортами є
Богота, володіє незвичайним мигдальним ароматом, і Ексельсо,з м’яким смаком і легкою гіркуватістю.

Кофе Мексика
Завдяки спекотному, але м’якому клімату плантації Мексики ідеально підходять для вирощування арабіки. Залежно від місця зростання смак може відрізнятися. Наприклад, високогірна мексиканська кава містить в собі шоколадні та навіть хлібні нотки.

Кава зі В’єтнаму
В’єтнам є не тільки другим лідером з виробництва кави, а й головним постачальником робусти у світі. Цей сорт вирощується на території всього В’єтнаму. В’єтнамська робуста відрізняється м’яким смаком, згладженої гіркотою і відсутністю кислих ноток. Також, у В’єтнамі вирощують такі сорти, як Ексельсо, Мока, Кулі та невеликий відсоток арабіки.
Важлива особливість в’єтнамської кави — її фірмове обсмажування. Кавові зерна обсмажуються разом з какао-бобами, що збагачує каву легким шоколадним смаком. Іноді при обсмажуванні виробники додають фруктові сиропи, кокосове масло та інші інгредієнти. 

Найдорожча кава у світі

 

Вироблений в Індонезії, копі лувак (Kopi Luwak) є одним з найдорожчих сортів. Особливість виробництва полягає в тому, що мусанг азійський (малайські пальмові куниці) поїдають плоди кавового дерева і після перетравлення виробляють зернятка кави, які збираються, миються і висушуються на сонці. Завдяки особливій мікрофлорі мусаг кави набуває унікальні смакові якості. Копі лювак має м’який, без гіркуватості та кислинки, смак. Щоб придбати кілограм цієї кави доведеться викласти близько 550 євро.

Найдорожчім же на сьогоднішній день є кава родом з Таїланду Black Ivory. Це ще один ферментований сорт. В даному випадку, кавові ягоди згодовується слонам. Однак, спробувати таку каву можна далеко не скрізь. Продається він лише в заповіднику Анантра і в деяких готелях Таїланду, де за чашечку напою доведеться заплатити близько 50 доларів. 

Як же вибрати каву?

 

Міцність
Арабіка містить менше кофеїну, а робуста — більше. Звертайте увагу на співвідношення цих сортів в кавових сумішах.

Кислинка
Якщо Ви любите характерну кислинку в каві, то вона властива арабіці. У моносортів і кавових Бленд з високим відсотком арабіки вона буде більш виражена. Кава слабкого і середнього обсмаження також відрізняються кислинкою.

Гіркота
Як правило, гірчинку можна знайти в кавових сумішах з великим вмістом робусти. Але велику роль може також грати ступінь обсмаження. Чим сильніше буде обсмажування — тим більше гірчинка проявиться в смаку.

Кошик порожнiй!
0